tirsdag 24. november 2009
Analyse av Visuelt kulturutrykk for barn
Valgte billedboka " Da den lille pingvinen begynte å fryse" Skrevet av Frank Ludvigsen og illustrert av Dagfinn Bakke. Boka ble utgitt i 2007. Hele analysen blir ikke gjengitt her, da jeg har skrevet den i word og det ikke gikk å kopiere den inn i bloggen.
Bokas tema er varme og nærhet.
Denne billedboka handler om den lille pingvinen som fryser så bena skjelver og nesa renner.
Den drar for å lete etter noen som kan hjelpe ham for å få frysingen til å forsvinne. På veien møter han to pingvintanter som er så flinke til å gå i tog at de ikke fryser. Deretter møter han to "fenomenalt feite og fleskete" sjøelefanter. Så møter han hvalene , blekkspruten og albatrossene. Av alle disse får han gode råd om hvordan han kan bli kvitt frosten i seg, men ingeting hjelper. Til slutt møter han selene som sier" Vi varmer hverandre for ikke å fryse, men vi synes ikke du er en pyse. Vil du bli varm og glad igjen , trenger du bare en bestevenn.". Pingvinen snur seg og der står en pingvinjente, like frossen som ham selv.
Illustrasjonene iboka er akvareller og veldig detaljert malt.Det gir et sart og fint uttrykk. Illustratøren har brukt kalde farger som understreker at vi er på sydpolen og at pingvinen fryser.
Boka er underholdende, litt opplærende og kunstnerisk utfordrende.
mandag 23. november 2009
Foreldreposter 3
onsdag 18. november 2009
mandag 16. november 2009
Foreldreposter
I høst har elevene på mellomtrinnet arbeidet med med egenskygge og slagskygge. Vi har blandt annet brukt linoleumstrykk som teknikk i dette arbeidet. Elevene har vært utrolig dyktige og jobbet godt.
Jeg har valgt å bruke tre av arbeidene i invitasjonen til foreldremøte. Disse har jeg arrangert som en bord øvert og nederst på foreldreposteren. Teksten venstrestilte jeg. Jeg har valgte en skrifttype som er lett og lese. Overskrifta er en god del større enn resten av teksten og den er også skrevet med store bokstaver. Jeg føler at tekst og bilder fungerer godt sammen som en helhet.
Etiketter:
Arbeidskrav 2,
oppgave 1 Foreldreposter/plakat
onsdag 4. november 2009
Gardiner
Hel lengde av småmønstretstoff. Her er hvite symbol under hvite, svarte under svarte, purpur under purpur.
Forstørret symbolet og la det inn slik at samme farge går diagonalt. Synes dette ble den beste varianten.Panelgardiner i dette stoffet hadde blitt fint på et soverom med lyse vegger, seng i svart stål, bokhylle i svart og svart skrivepult. Vi kunne også brukt et purpurappelmønster på et lite teppe og lagt det ved senga. Det hadde også blitt fint med småesker trukket med appelfargettøy. Da kunne man ha lokk i ensfarget svart, blågrønt, hvitt og purpur. Dette hadde blitt stilig i tillegg til at det kunne være til hjelp for å systematisere småting. Jepp! Da holder det med appelmønster på dette rommet, det kan fort bli for mye av det gode. Er nå fryktelig spent på ekspert utalelse fra datra mi. Var det slik hun så for seg appelgardinene på rommet sitt?
mandag 2. november 2009
Appelsymbolet som baderomsflis
Her er appelsymbolet lagt inn som bord på et baderom. Fargen på appelborden går i grønt som i følge Rybakken er våren, livet og ungdommensfarge. Rybakken hevder også at grønnfargen i våre dager representerer miljøvennlighet og økologi, og det passer på et bad. Ellers er det kanskje litt orginalt og plassere eplebord på et bad, det passer nok bedre på et kjøkken der man oppbevarer resten av maten. Men siden jeg fant en del interiør fra Ikea som passet på bad ble dette ok. Dette er nok et typisk "hybelbad" og da passer jo "ungdommensfarge", litt spartansk innredet og dusj og vask er på en vegg vi ikke ser.
Appelsymbolet som kjøkkenflis
Ser for meg å bruke flismønsteret over kjøkkenbenken.På dette bildet vises mosaikken litt dårlig, men ta en titt på innlegget der jeg eksperimenterer med farger og mønster, der kommer det bedre fram. Gråfargen blir i følge Rybakken sett på som tristheten og depresjonensfarge. Men han sier også at i kristendommen representerer gråfargen sjelens udødelighet. Ihverfall så er gråfargen her kun brukt som bakgrunn for det blå. Ettersom den er brukt i så liten mengde håper jeg at ingen går inn i en depresjon.Den blå fargen som er på appelsymbolet symboliserer i følge Rybakken stillhet og ro. Og det kan man trenge på et kjøkken! Den blå og den grå fargen sammen skaper harmoni synes jeg.
Appelsymbol som gardiner
Gardinmønsteret ble laget ved at jeg brukte en turkisfarge på symbolet, kopierte dette mange ganger. Målgruppen for disse gardinene er unge jenter og gutter. jeg innhentet ekspert uttalelse fra datra mi og hun trodde sikkert at både gutter og jenter ville ha disse gardinene. Men hun ville aller helst ha hatt symbolet i forskjellige farger. Så når rommet er holdt ryddig hver dag i to mnd. skal moderen sy appelgardiner i forskjellige farger. Det blir toppers!
Appelsymbolet som klesmerke
Dette er en typisk jentejakke og målgruppen er unge jenter. " Rosa blir først og fremst forbundet med det feminine" ( Rybakken, Visuell identitet s.219) På den ene jakken er appelmerket blått med en gradvis overgang til rosa. Dette gir jakken et harmonisk preg.
På den andre jakken er appelsymbolet neongrønt. Symbolet står i sterk kontrast til den rosa jakken og det tror jeg en del jenter vil like.
Appelsymbolet gis en annen identitet gjennom bruk av farge.
Først tegna jeg forma på symbolet og la den inn i photofilter til redigering.
Deretter prøvde jeg meg litt fram med forskjellige farger og strukturer i photofilter.
hadde en ide om at symbolet kan brukes som klesmerke, gardiner, kjøkkenflis og baderomsflis.
Appel symbolet
Arbeidskrav 1 oppgave 5. Finn et kjent bildesymbol, kopier dette. Kopien skal være gjengitt i de rette fargene.
Valget av symbol falt på appel logoen og ipoden til sønnen min. Her er symbolet i grått metall med litt annen struktur enn resten av ipoden. Jeg har fotografert baksida på ipoden, som er en ipod classic, for å få fram symbolet.
Utkast til logo
Dette var et av utkastene jeg hadde til logo. Blyanter, pensel, garnnøste og strikkepinner forteller noe om studiet jeg går på. Siden jeg er en lidenskaplig spinner var det naturlig å ha med sykkelskoen som et personlig element. Fargene på sykkelsko og garnnøste harmonerer. Syntes selv jeg var heldig med "oppsatsen". Garnnøste gjorde at jeg fikk tyngde og volum i bunnen og strikkepinnene gjorde at jeg fikk fin høyde. Blyanter og pensel er også med på å gi volum til "oppsatsen".
onsdag 28. oktober 2009
Fra gammelt til nytt.
Elevene på ungdomstrinnet har arbeidet med å lage en ny fin perm av en gammel og slitt. Målet med oppgaven var at elevene skulle få en perm som de kunne bruke i fagene musikk og kunst og håndverk. Vurderingskriterier var at de skulle lage en perm som var helhetlig, den skulle si noe om fagene musikk og kunst og håndverk, den skulle være personlig og vise kreativitet , den skulle ha navn på elev og fag og den måtte sist men ikke minst være laget på en slik måte at den tålte et års bruk. Elevene sto fritt i matrialvalg.
Vi valgte å stille ut permene med at vi brukte bord som vi satte isoporklosser i to høyder på. Dette for at vi skulle få vist fram alle permene. Deretter la vi tøy over bord og isoporklosser, før vi satte ut permene.
Jeg synes vi på utstillinga fikk fram at det ble mange flotte permer!
mandag 26. oktober 2009
Hall som utganspunkt for utstilling
Skolen vår er en gammel murbygning som er bygd i slutten på 60tallet. Den bærer preg av at den er en del nedslitt.
Jeg ønsker å bruke hallen/gangen på skolen som mitt visuelle klasserom .Hallen er egnet til dette på grunn av at det er et rom der elever , lærere, foreldre og andre færdes i skoletiden og på kveldstid. Dette gjør at utstillingene våre blir synlig for mange. Utfordringen er at slitte lokaler tar blikket fra en fin utstilling. Men det kan også gjøre at utstillinga kommer enda bedre fram og at vi ikke så godt legger merke til murveggene rundt oss.
Hallen/gangen blir også brukt som oppslagstavle for å fortelle om ulike arrangement som skal foregå eller har foregått.( Se det nederste bildet) Denne informasjonen er nå ganske uryddig lagt ut på to forskjellige tavler( den andre tavla har jeg ikke tatt bilde av) og også satt opp ganske uryddig. Dette er med på å skape visuell støy. Men det er enkelt å samle det til en tavle, slik at vi kan bruke resten av oppslagstavlene til utstilling.
Logo
Ønske var at logoen min skulle uttrykke at jeg går på et kunst og håndverksstudie og at det også er nettbasert. Jeg ønsket også at logoen min skal være personlig.Datamaskina er veldig sentral i arbeidet med studiet og derfor malte jeg ei stor datamaskin. Malepenselen og paletten har jeg brukt mye, samtidig som disse verktøyene symboliserer alle verktøy for kunst og håndverk. Det var et naturlig valg å male disse inn i den store dataskjermen. Lierne er bygda jeg bor og trives i og jeg synes det ble helhetlig, fint og personlig med at jeg fikk malt kommunen inn i paletten. Jeg tok bilde av maleriet og brukte Photo Filtre for å redigere bildet og jobbe videre med logoen min. Jeg valgte å skrive Lierne med små skrift som går litt utenfor bildet og inn i resten av logoen, dette var med på å binde bildet til resten av logoen og danne helhet. Jeg brukte skrifttype ”Lucida Handwriting”. Samme skrifttype brukte jeg på navnet mitt og studiet, bare en del større skriftstørrelse. Skrifta er tilnærmet håndskrift og er med på å understreke det personlige. Fargene går i blågrå, grått, hvitt og svart. Syntes det så ryddig og pent ut da jeg fikk det inn i bloggen min.
fredag 23. oktober 2009
Jif-flaske og eple.
torsdag 24. september 2009
Visuelle virkemiddel og visuelt budskap.
Redskap A)
B)Kort refleksjon:
Myk: Kull som er gnidd utover gir følelse av noe mykt.
Rytme: Bruker gjentagelse av samme form i ulik størrelse og med ulik hardhet på blyantstreken, dette skaper rytme følelse.
Kvass: Den harde tusjstreken som møtes i en spiss skaper inntrykk av at det er ei kvass form.
Bleik: Svart maling blandet ut i mye vann gir et blekt inntrykk.
Kontrast: Vil formidle kontrast mellom ei kantet form og ei rund form. Har kontrast mellom lys og mørke, mellom en svak blyantstrek og en hard tusjstrek.
Bråk: Tusjstrek som krysser, bruk av våt og tørr maling og ulik form på penselstrøk er med på å utrykke bråk.
Visuelle virkemiddel A)
B) Kort refleksjon:
Jeg har tegnet eplet i kull med skravering og krysskravering for å få fram den runde formen, lys og skygge i eplet. Jif-flaska har jeg tegnet med blyant og også her har jeg brukt skravering for å gi rom, lys og skygge. Tegner og maler i en naturalistisk stil der jeg prøver å få alt så likt som jeg ser det. Ser i etterkant at jeg med fordel kunne ha brukt maling på flaska for å få fram "plastikkmaterialet" enda bedre. Har valgt å lage flaska litt bredere enn den egentlig er for å få fram etiketten og dermed skape litt mer spenning i bildet. Har med ulike valører i gråmaling prøvd å skape skygge på trekassen.
Abonner på:
Innlegg (Atom)